Ga naar hoofdinhoud

Versnellingsadvies Waardering en Financiering: ‘Meer oog voor circulariteit in financiële sector’ 

De circulaire bouweconomie krijgt pas echt vaart als circulariteit een plek krijgt in de waarderings- en financieringspraktijk. Hoe komen we tot een nieuwe werkwijze die niet alleen bij de early adopters maar ook bij de mainstream marktpartijen vertrouwd raakt? De werkgroep Waardering en Financiering bracht vorig jaar in een versnellingsadvies kaart welke ontwikkelingen op financieel gebied nodig zijn om de circulaire bouweconomie in versnelling te brengen. Het advies bevat belangrijke aanbevelingen waarmee het nieuwe Transitieteam aan de slag kan.

In zijn versnellingsadvies doet de werkgroep een aantal aanbevelingen voor de waarderings- en financieringspraktijk. De eerste: neem circulariteit op in beoordelingskaders en risicomodellen voor project- en bedrijfsfinanciering. Banken en andere financiële instellingen zijn nu al verplicht om duurzaamheidscriteria mee te wegen in de beoordelingskaders voor kredietverlening aan hun klanten. Klanten die beter presteren op het gebied van duurzaamheid krijgen een hogere waardering, wat kan leiden tot voordelen zoals een lagere rente. Op dit moment spelen circulaire criteria hierin een ondergeschikte rol. Het zou een belangrijke impuls betekenen als financiële instellingen circulariteit een zwaardere waardering meegeven in de kredietverlening, bijvoorbeeld door milieu- en CO₂-impact mee te nemen in hun beoordelingskader. Vanwege concurrentieregels is het financiële instellingen niet toegestaan om hiervoor collectieve modellen te ontwikkelen, maar het is wel mogelijk om op hoofdlijnen afspraken te maken. 

Waardebepaling

Een tweede aanbeveling is om circulariteit mee te wegen in de waardebepaling van vastgoed. In de sector zijn diverse verslagleggingsstandaarden gangbaar, maar circulariteit speelt daarin nog geen rol. Echter, in een circulaire economie kan een circulair gebouw niet meer tot nul worden afgeschreven. Het heeft namelijk een meerwaarde, bijvoorbeeld omdat het gemakkelijker is aan te passen naar andere functies of omdat het minder milieubelastend is voor de omgeving. Zo zijn er meerdere redenen waarom een circulair gebouw minder risico’s oplevert en toekomstbestendiger is. Daarnaast behouden de materialen en producten in een circulaire economie waarde, omdat ze kunnen worden hergebruikt. Als het lukt om deze factoren een plek te geven in de waardebepaling, krijgt circulariteit een betere waardering. 

Onvoldoende data

Ten derde beveelt de werkgroep aan om data van circulaire gebouwen en secundaire producten beter inzichtelijk te maken. Waar de prijsontwikkeling van traditionele bouwproducten en -materialen tot decennia is terug te vinden, zijn deze gegevens voor hergebruikte producten tot nu toe amper inzichtelijk door het ontbreken van transacties. Daarnaast hebben bijvoorbeeld taxateurs onvoldoende data om circulariteit mee te nemen in hun taxaties van vastgoedobjecten. Voor de ontwikkeling van de circulaire economie is het van groot belang dat bij een verkoop van gebouwen ook de circulaire eigenschappen worden geregistreerd. Een goed startpunt is om de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) te registreren bij alle transacties.

Lastenverschuiving

Een aanbeveling die ook in adviezen van andere werkgroepen voorkomt, ligt op fiscaal gebied. Het huidige fiscale stelsel kent een aantal regelingen die de transitie naar een circulaire bouweconomie belemmeren. Om dit te veranderen, zouden een aantal prikkels kunnen worden ingebouwd die de circulaire bouw stimuleren, vanuit het principe ‘de vervuiler betaalt’. Deze prikkels zijn onder andere een vermindering van BTW op hergebruik, het verschuiven van de belasting van arbeid naar materiaal en het beprijzen van CO₂.

Europese markt

Een laatste aanbeveling luidt: sluit aan bij Europese regelgeving. Banken en andere financiële instellingen bewegen zich in een Europese of mondiale markt en zijn aan internationale regels gebonden. Het is daarom van belang om bij de inrichting van circulaire financieringsmodellen rekening houden met de Europese context. 

Lees hier het versnellingsadvies Waardering & Financiering