Voorwoord
Op naar de volgende fase: opschalen!
Met een vernieuwd Transitieteam gaan we de volgende fase van circulair bouwen in. In dit digitale magazine stellen we de leden aan u voor. En geeft het ‘oude’ team waardevolle adviezen aan de nieuwe garde!
De transitie naar een circulaire bouweconomie is in een spannende nieuwe fase beland. Afgelopen zomer hebben we afscheid genomen van het grootste deel van het ‘oude’ Transitieteam. Deze pioniers hebben zich de afgelopen jaren ongelofelijk hard ingezet om de transitie op gang te brengen. Een belangrijk deel van de inspanningen waren gericht op het inrichten van het zogenoemde basiskamp. Deze set aan regels en afspraken, die eind 2023 werd opgeleverd, bevat de benodigde instrumenten, hulpmiddelen en voorwaarden om de volgende etappes te kunnen overbruggen. Ik heb enorm genoten van de samenwerking in de afgelopen periode en ben trots op alles wat we hebben bereikt.
Inmiddels is het nieuwe Transitieteam van start gegaan. Stuk voor stuk zijn het professionals met grote expertise in de bouwwereld. Net als de vorige teamleden opereren ze op persoonlijke titel, maar ze zijn tegelijk allemaal in een strategische rol actief binnen een programma dat zich bezighoudt met een deelopgave. Dat maakt hen bij uitstek geschikt om de volgende fase van de circulaire transitie te begeleiden: opschalen. De doelstelling is inmmers dat de bouw in 2030 voor 50% circulair werkt en in 100% circulair is in 2050.
Dit betekent dat we nu echt meters moeten gaan maken. De ervaringen die de kopgroep van circulaire bouwers de afgelopen periode in de praktijk heeft gebracht, moeten we nu overdragen op het peloton – de grote massa in de bouwwereld. Doel van het Transitieteam is om continu te inventariseren tegen welke belemmeringen de markt aanloopt en daarover adviezen te formuleren die we richten aan overheden en andere partijen.
In dit magazine stellen we de leden van het nieuwe Transitieteam graag aan u voor. Maar daarnaast komt ook een aantal voormalige leden nog een keer aan het woord. Zij hebben namelijk – bij wijze van nalatenschap – eerder dit jaar een zogeheten Versnellingsadvies opgesteld. De hoofdboodschap hierin is dat het huidige tempo van de transitie niet hoog genoeg is en dat er systeemveranderingen noodzakelijk zijn. Welke dat zijn, lichten ze persoonlijk toe.
Om het Versnellingsadvies kracht bij te zetten, stelde het Transitieteam eerder dit jaar ook een Manifest op. Hierin schetst het een toekomstbeeld voor de circulaire bouw en wordt het kabinet opgeroepen om al in 2024 met maatregelen te komen. Het Manifest is inmiddels door een groot aantal partijen ondertekend. Enkele van hen komen in dit magazine aan het woord over hun motivatie.
Blijf vooral op de hoogte van onze vorderingen via www.circulairebouweconomie.nl. Ik wens u veel leesplezier!
Vincent Gruis,
Voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie