Ga naar hoofdinhoud

“Stap voor stap eisen we steeds meer bij de uitvraag”

Crystal Ririassa

Werk: programmamanager circulair bouwen en klimaatadaptatie bij het Rijksvastgoedbedrijf
Opleiding: TU bouwkunde, richting Integrale Gebiedsontwikkeling
Persoonlijke inspiratie: “We moeten als Nederland geen negatieve impact veroorzaken waar mensen hier of elders op de wereld last van hebben.”

Het Rijksvastgoedbedrijf beheert 12 miljoen m2 bruto vloeroppervlak in Nederland en op de Antillen. Ongeveer de helft van de portefeuille bestaat uit gebouwen van Defensie, die vaak erg verouderd zijn. De uitdaging is om deze gebouwen betaalbaar en duurzaam te renoveren. “Een groot deel van onze portefeuille gaat voor 2050 op de schop”, vertelt Crystal Ririassa. “Daarmee is het Rijksvastgoedbedrijf een van de grote opdrachtgevers in de bouw. Vier jaar geleden begonnen we met het inbrengen van circulariteit in de uitvraag naar de markt. Daar gaan we stapsgewijs steeds verder mee.”

Hoe heb je gewerkt aan circulair opdrachtgeverschap bij het Rijksvastgoedbedrijf?

“Hergebruik, circulaire bouw of werken met biobased materialen zijn binnen de bouwsector nog niet de norm. Er wordt mee geëxperimenteerd, maar wat werkt nou echt? Om dat uit te zoeken zijn we vier jaar geleden begonnen met het programma Koers Circulair. Dat was echt ‘learning by doing’. We zijn met diverse koplopers binnen en buiten het Rijksvastgoedbedrijf begonnen om innovaties in gang te zetten. Daarbij hebben we diverse zaken, zoals het proces, goed in de gaten gehouden. En natuurlijk ook of de innovaties het gewenste resultaat opleveren en wat de markt ervan vindt. Dat heeft ons een beeld gegeven van haalbare eisen, die we standaard meenemen in de nieuwe uitvragen. Op zo’n manier dat niet enkel de koplopers, maar ook het peloton gestimuleerd wordt om mee te komen.”

“Om de bouwsector perspectief te bieden heeft het Rijksvastgoedbedrijf een routekaart Verduurzaming opgesteld. Die staat nu online, zodat onze uitvoerders weten waar ze aan toe zijn. Zo verlagen we stapsgewijs de MPG, de norm voor Milieuprestatie Gebouwen. Die is nu wettelijk 1,0. Maar wij vragen al om 0,7. Zo zetten we steeds een stapje verder, waarbij we erop letten dat de markt kan volgen.”

Op welke activiteit of welk resultaat van het Transitieteam ben jij het meest trots en waarom?

“In zijn algemeenheid vind ik dat de samenwerking in het transitieteam erg opbouwend en positief verliep en dat heb je nodig in een transitie. Toen ik er net was, waren er nog discussies over wat circulair bouwen nou eigenlijk is. Nu zijn we heel concreet bezig met hoe we dat in de praktijk brengen. Er is een enorme weg afgelegd. Dat kan alleen doordat het werd gedragen door zeer uiteenlopende personen, die daar op persoonlijke titel zaten. Iedereen was bereid om zijn eigen belang even opzij te zetten om samen aan iets groters te bouwen. Waar ik wel trots op ben is dat we in de werkgroepen gericht hebben toegewerkt naar een aantal heel concrete adviezen. Nu kun je denken: het zijn maar adviezen. Maar als die opgevolgd worden, gaan ze wel degelijk het verschil maken in de bouw.”

Inspiratieboek Rijksvastgoedbedrijf

Hoe stimuleer je als grote opdrachtgever de transitie naar een circulaire bouweconomie? Het Rijksvastgoedbedrijf is met een grote en gevarieerde vastgoedportefeuille een belangrijke aanjager voor de transitie naar een circulaire bouweconomie. Om steeds meer partijen mee te laten doen, delen zij hun aanpak. Het inspiratieboek ‘Bouwen aan een circulaire toekomst’ geeft een mooi beeld van wat circulair bouwen betekent in verschillende soorten projecten. Van renovatie, nieuwbouw en sloop tot beheer.

Wat wil je het volgende Transitieteam meegeven?

“Hou je niet meer dan nodig bezig met de techniek. Op dat gebied weten we inmiddels heel veel. De samenwerking moet nu veel meer op het systeem en de randvoorwaarden worden gericht. In de samenwerking met de keten gaat het erom dat we alle partijen meekrijgen. Er moet meer aandacht komen voor gedragsverandering. Daarnaast moeten de data op orde komen en is er een kader nodig om circulaire gebouwen anders te waarderen. Nu wordt een gebouw in de loop der jaren afgeschreven. Maar in de circulaire economie behouden de gebruikte bouwmaterialen hun waarde. Dat moet je goed meewegen.”

Meer weten over de resultaten van het Transitieteam?

Op circulairebouweconomie.nl vind je meer informatie over het transitietraject.