Ga naar hoofdinhoud

“De EU gaat een steeds grotere rol spelen”

Edwin van der Wel

Werk: afdelingshoofd Rijkswaterstaat en voorzitter regieraad Platform CB’23
Opleiding: Milieukunde en Nyenrode
Persoonlijke inspiratie: “Uiteindelijk wil ik de wereld leefbaarder doorgeven aan mijn kleindochters”

Edwin van der Wel is afdelingshoofd Natuurlijk Circulair bij Rijkswaterstaat WVL (Water, Verkeer en Leefomgeving). In die positie schakelt hij tussen kennis, beleid en uitvoering. Daarnaast is hij voorzitter van de regieraad van Platform CB’23. Sinds 2019 maakt Edwin deel uit van het Transitieteam. Hij versterkte de verbinding tussen het Transitieteam en Platform CB’23. Ook vroeg Edwin aandacht voor het belang van de grond-, weg- en waterbouw (GWW) en de internationale kant van de circulaire economie. Daarbij kan hij putten uit de kennis en ervaringen van Rijkswaterstaat met duurzaam aanbesteden in de GWW. 

Je hebt je beziggehouden met de inkoop van circulaire infrastructuur vanuit het Rijk en met sectorbrede afspraken voor de GWW. Welke stappen zijn hierin gezet en hoe heb jij daaraan bijgedragen als lid van het Transitieteam?

“Ik wilde mijn posities bij RWS, het Platform CB’23 en het Transitieteam met elkaar verbinden. Vanuit RWS heb ik de ervaringen en ontwikkelingen bij het Transitieteam ingebracht. Het Platform CB’23 heeft gewerkt aan afspraken voor de gehele bouwsector, dus GWW én woning- en utiliteitsbouw. Producten van het Platform, zoals definities, de methode om circulariteit te meten, het materialenpaspoort en toekomstig hergebruik, zijn onder andere relevant voor het basiskamp van het Transitieteam. Mijn rol zit dan in het afstemmen van de programmering. Waar dat van belang is, leg ik verbindingen. Dat is bijvoorbeeld voor de paspoorten goed gelukt.”

“De laatste twee jaar is duidelijker geworden dat de EU een steeds grotere rol gaat spelen bij de invulling van sectorbrede afspraken. Er komt namelijk dwingende regelgeving aan, als onderdeel van de Green Deal. Mijn afdeling adviseert daarnaast over de internationale kant van de circulaire economie aan het ministerie. Ook daar heb ik meer aandacht voor gevraagd in het Transitieteam.”

Op welke activiteit of welk resultaat van het Transitieteam ben jij het meest trots en waarom?

“Ik ben wel trots op wat we met elkaar hebben bereikt. Er zijn zaken in beweging gezet, zoals minder vrijblijvendheid in het toepassen van de MKI: de milieukostenindicator voor de GWW. En het doelentraject was ook echt wel een prestatie. Het ministerie van IenW vroeg dit uit bij alle Transitieteams voor het Nationaal Programma Circulaire Economie.”

“Voor alle duidelijkheid: circulair bouwen is geen doel op zich. Het is meer een manier om duurzamer te produceren en te werken aan CO2-reductie, biodiversiteit, milieukwaliteit en grondstoffenzekerheid voor de toekomst. Het Transitieteam heeft een MKI van 0 in 2050 geadviseerd, dat werd het uitgangspunt. Vervolgens zijn daar circulaire doelen aan gekoppeld en roadmaps voor productgroepen, zoals wegverharding, en bruggen en viaducten. De roadmaps geven aan hoe we komen tot ons doel in 2030. Dan moeten we in sommige sectoren al op de helft van de CO2-reductie zijn! De asfaltsector is al redelijk ver, doordat er de afgelopen jaren schaarste ontstond van bitumen. Dat dwong producenten om na te denken over alternatieven. Op termijn zal bitumen, als bijproduct van de fossiele industrie, nog veel schaarser worden. De methoden van hergebruik zijn flink verbeterd. Het hoeft nu geen downcycling meer te zijn, maar is als kwalitatief hoogwaardig product meerdere malen te gebruiken. Ook de ontwikkeling van een biobased alternatief op basis van lignine is in volle gang.”

Platform CB’23

Platform CB’23 is een initiatief van NEN, De Bouwcampus, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat. Belangrijkste doelstelling van het Platform is om te komen tot nationale, sectorbreed gedragen afspraken in de bouw die bijdragen aan de versnelling naar een circulaire bouweconomie. De onderwerpen van Platform CB’23 zijn nauw verweven met de speerpunten van het Transitieteam en dragen daarmee bij aan de invulling van het Basiskamp. De sectorbrede afspraken zijn gemaakt met behulp van actieteams via open, transparante processen en vastgelegd in leidraden voor circulair bouwen, zoals:

  • Leidraad meten van circulariteit;
  • Leidraad paspoorten voor de bouw;
  • Liedraad toekomstig hergebruik.

Kijk op de website van Platform CB’23 voor alle leidraden.

Wat wil je het volgende Transitieteam meegeven?

“Vorig jaar organiseerden we voor het eerst een conferentie. Daar hebben we de uitkomsten van het doelentraject en de roadmaps gedeeld met de sector. En daar proefde ik echt enthousiasme bij de deelnemers. Mijn advies aan het nieuwe team is dan ook: organiseer voortaan elk jaar een werkconferentie. Dan hou je het contact met de basis, deel je ervaringen en stimuleer je het enthousiasme.”

Meer weten over de resultaten van het Transitieteam?

Op circulairebouweconomie.nl vind je meer informatie over het transitietraject.