Ga naar hoofdinhoud

“Iedereen begrijpt dat financiële verandering nodig is”

Jip van Grinsven

Werk: conslutant bij Alba Concepts
Opleiding: facility management en bedrijfskunde
Persoonlijke inspiratie: “Van jongs af aan al geïnteresseerd in vastgoed en tijdens de studie een passie gekregen voor duurzaam en circulair bouwen.”

Jip van Grinsven is ongeveer 2 jaar lid van het Transitieteam als een van de jonge professionals. Ze is voorzitter van de werkgroep ‘Waardering en financiering’.  Het doel van de werkgroep is om te komen tot een nieuwe benadering van waardering en financiering binnen de circulaire bouweconomie. Jip van Grinsven is in het dagelijks leven consultant bij Alba Concepts.

Welke rol spelen financiering en waardering in de transitie naar een circulaire economie?

“De werkgroep ‘Waardering en financiering’ van het Transitieteam houdt zich bezig met de economische kant van de circulaire bouweconomie. Hoe zorg je ervoor dat circulariteit onderdeel wordt van financieringsaanvragen bij banken? En hoe kan het een plek krijgen in taxaties en boekhouding? We moeten materialen, producten en gebouwen anders gaan waarderen in een circulaire bouweconomie. Bijvoorbeeld door niet meer af te schrijven tot nul maar een financiële restwaarde toe te kennen.

Wat is een belangrijke les die je in de afgelopen periode over dit onderwerp hebt geleerd?

“Ik heb geleerd om geduld te hebben. De financiële wereld moet veranderen om de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen. Alleen kost dat veel tijd, omdat het stapje voor stapje gaat. Het anders doen dan we het nu al jaren doen, wordt gezien als een risico. Terwijl naar mijn mening juist circulair bouwen zorgt voor toekomstbestendigheid en daarmee een lager risico. Want hierdoor blijven bouwmaterialen herbruikbaar en vermindert de afhankelijkheid van steeds schaarser wordende nieuwe grondstoffen. Daarnaast zorgt adaptief en losmaakbaar bouwen ervoor dat gebouwen makkelijker kunnen worden aangepast aan veranderende eisen en functies. Zo blijven ze langer relevant in een snel veranderende wereld. Dit zorgt voor een grotere financiële zekerheid.”

Werkgroep Waardering en financiering

De werkgroep ‘Waardering en financiering’ heeft in kaart gebracht welke ontwikkelingen op financieel gebied nodig zijn om de circulaire bouweconomie te versnellen. De belangrijkste conclusie is dat er binnen het huidige financiële stelsel onvoldoende prikkels zijn om de bestaande lineaire bouwwereld om te vormen tot een circulair systeem. Er is een systeemverandering nodig, waarbij circulaire materialen, producten en bouwwerken een betere waardering krijgen. De aanbevelingen om dit op te pakken met andere organisaties zijn:

  • Neem circulariteit op in beoordelingskaders en risicomodellen voor project- en bedrijfsfinanciering;
  • Weeg circulariteit mee in waardebepaling vastgoed;
  • Maak data circulaire gebouwen en secundaire producten inzichtelijk;
  • Stimuleer een lastenverschuiving, zowel nationaal als Europees;
  • Sluit aan bij Europese regelgeving.

Op welke activiteit of welk resultaat van het Transitieteam ben jij het meest trots en waarom?

“Er was weinig aandacht voor de economische kant. Daar heeft deze werkgroep verandering in gebracht. Ook is een verkennend onderzoek gestart over de boekhouding van woningcorporaties. Daarmee zoeken wij samen met specialist in woningbeleggingen Capital Value uit hoe circulariteit een plek kan krijgen in de boekhouding van woningcorporaties. In december komt het rapport uit, met advies voor het volgende Transitieteam.”

Wat wil je het volgende Transitieteam meegeven?

“Ga door met het onderwerp waardering en financiering. Stimuleer de banken om circulariteitseisen op te nemen in hun beoordelingskader voor zowel project- als bedrijfsfinanciering. Ga hierover met de Nederlandse Vereniging van Banken in gesprek. Dit kan zorgen voor een financiële prikkel om met circulair bouwen aan de slag te gaan. Iets anders wat ik het volgende Transitieteam wil meegeven: creëer concrete voorbeelden. Door circulair bouwen tastbaar te maken en niet te blijven hangen in theorie, gaat het meer leven.

Meer weten over de resultaten van het Transitieteam?

Op circulairebouweconomie.nl vind je meer informatie over het transitietraject.