Ga naar hoofdinhoud

“Eén uniforme taal voor circulair bouwen is het allerbelangrijkste”

Niels Ruijter

Werk: directeur Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie
Opleiding: analytische chemie, milieukunde. University of Lincoln. 
Persoonlijke inspiratie: Silent spring van Rachel Carson

Niels Ruijter is directeur van de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie. Hij wil theorie en praktijk samenbrengen. Niels hamert op het belang van een uniform begrippenkader én op het naleven van afspraken.

Wat was jouw rol in het Transitieteam?

“Als milieukundige wil ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu en het tegengaan van klimaatverandering. Ik wilde daar gaan werken waar ik het verschil kan maken, en mede daarom werk ik al 25 jaar als belangenbehartiger. Eerst voor de aluminiumindustrie, daarna voor Bouwend Nederland en nu voor de bouwmaterialenindustrie. Binnen het Transitieteam probeer ik het hoge abstractieniveau van de visies te verbinden met de wereld van de praktijk. Ik wil de uitvoerbaarheid van de plannen naar een hoger niveau brengen. Wat betekent een circulaire bouweconomie in de praktijk? Heel belangrijk daarbij vind ik de uniformiteit van de taal. Wat bedoelen we als we spreken over circulariteit? Om afspraken te kunnen maken tussen producenten, bouwers en opdrachtgevers is eenduidigheid erg belangrijk.”

Welke stappen heeft het Transitieteam gezet op het gebied van de bepalingsmethode?

“We hebben vastgesteld dat de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken het uitgangspunt moet zijn bij circulair bouwen en dat we geen andere definities gebruiken. Ook moet de milieuprestatie in samenhang met het energieverbruik in de exploitatiefase gezien worden. Er valt altijd wel iets af te dingen op een systematiek, maar het is belangrijk dat we kiezen voor één taal om vaart te maken en op te schalen. Het Transitieteam verkeert niet in de positie om dat af te dwingen. Wel zien we dat onze adviezen hierover landen bij onder andere het ministerie van Binnenlandse Zaken. We hebben ook geadviseerd over verbeteringen in de Bepalingsmethode.”

Op welke activiteit of welk resultaat van het Transitieteam ben jij het meest trots?

“We zijn erin geslaagd met alle bloedgroepen uit de bouwketen tot gezamenlijke adviezen te komen op basis van inhoudelijke argumenten. Eén van de adviezen was bijvoorbeeld om niet verder te gaan met een op zichzelf staand materialenpaspoort. Door alle digitale ontwikkelingen is dit concept achterhaald. Beter is om bestaande systemen te koppelen waarin informatie over bouwwerken wordt vastgelegd.”

Wat wil je het volgende Transitieteam meegeven?

“We komen uit een fase van onderzoek en inventarisatie van meningen en we moeten naar een fase van implementatie. Circulair bouwen moet opgeschaald worden en daarvoor zijn grotere stappen nodig. Daarnaast moeten we onze ideeën over circulair bouwen naar Europa brengen, want Nederland loopt daarin voorop. Bijvoorbeeld op het gebied van Life Cycle Assessment en het stellen van eisen aan de milieuprestatie van een woning. Andere EU-landen zijn nog niet zover. Als we in de EU op dezelfde manier gaan denken is dat zowel financieel als milieukundig een grote stap vooruit. Wij moeten intussen laten zien dat de ideeën bij ons wel werken, en daarmee exportkansen creëren. Ook moeten we handhaving en toezicht goed regelen om te voorkomen dat bouwers zich niet houden aan de MPG-norm, doordat zij bijvoorbeeld toch andere materialen toepassen dan in de berekeningen zijn gebruikt.”

Meer weten over de resultaten van het Transitieteam?

Op circulairebouweconomie.nl vind je meer informatie over het transitietraject.