Ga naar hoofdinhoud

Highlights van vijf jaar Transitieteam

2016-2018

De aanloop: circulair bouwen op de agenda!

In de aanloop naar 2019 komt circulaire economie voor het eerst prominent op de maatschappelijke en politieke agenda. Het rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’ (2016) en het Grondstoffenakkoord (2017) bieden de kaders om de transitie in gang te zetten. Er is brede overeenstemming bij de overheid en marktpartijen in de bouwsector om anders, meer circulair te gaan bouwen en zo een schone, veilige leefomgeving voor toekomstige generaties te behouden. Het einddoel is een compleet circulaire bouw in 2050. De strategie voor dat doel staat in de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie (CBE). De Transitieagenda heeft een looptijd van 2019 tot en met 2023.

2019

Aan de slag met 4 speerpunten

Met Elphi Nelissen als voorzitter en een groep teamleden uit de gehele bouwsector, zowel overheid als bedrijfsleven, maakt het Transitieteam een eerste uitvoeringsprogramma om de circulaire ambities voor de bouw te realiseren. Het Transitieteam gaat aan de slag met vier speerpunten:

  • Ontwikkelen van vraag, aanbod én markt;
  • Een uniforme methode om circulariteit te meten;
  • Beleid, wet- en regelgeving die niet knelt maar stimuleert;
  • Vergroten van kennis en bewustwording.
2020

Marktontwikkeling en advies materialenpaspoort

In 2020 wordt een eerste balans opgemaakt: ondanks dat circulair bouwen steeds meer belangstelling krijgt, ligt de marktontwikkeling niet op schema. Dat komt doordat we nog onvoldoende weten wat circulair bouwen concreet betekent. De ervaringen met circulair inkopen in de bouw zijn nog beperkt. Daarom ontwikkelt het Transitieteam twee handreikingen om inkopers op weg te helpen met circulair inkopen in de burgerlijke en utiliteitsbouw en in de grond-, weg- en waterbouw. Ook lanceert het team ‘De Circulaire Bouwcatalogus’ om een podium te geven aan al bestaande circulaire producten en diensten. Een belangrijke vraag die in 2020 speelt is: ‘Moet een materialenpaspoort wettelijk verplicht worden?’ Het Transitieteam geeft hierover advies aan het ministerie van BZK.

2021

Meer focus en de eerste podcast

Begin 2021 neemt Vincent Gruis het voorzitterschap over. Het Transitieteam brengt in een nieuw uitvoeringsprogramma meer focus aan. Het doel is om in 2023 een zogenoemd ‘basiskamp’ gereed te hebben. Het basiskamp moet alle benodigde instrumenten, hulpmiddelen en voorwaarden bevatten om verder te versnellen naar een circulaire bouweconomie in 2050. Verder zijn er steeds meer initiatieven op het gebied van circulair bouwen.

Het Transitieteam start met ‘De circulair bouwen podcasts’ om meer bekendheid te geven aan goede voorbeelden, nieuwe ontwikkelingen en de onderwerpen waar het Transitieteam mee bezig is.

2022

Concretere doelen voor circulair bouwen

De Integrale CE-rapportage (ICER, 2021) van het Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat de doelen voor circulariteit concreter moeten worden en dat meer ‘dwang en drang’ nodig is om deze te halen. Het Transitieteam pakt dit op voor de bouw en adviseert het Rijk over concretere doelen voor woningen, kantoren en bedrijfshallen, bruggen en viaducten, en wegverharding. Deze ‘Adviesroute naar een circulaire economie voor de bouw’ vormt belangrijke input voor het nieuwe Nationale Programma Circulaire Economie. Dit advies wordt ook uitgebreid toegelicht tijdens de eerste Nationale conferentie Circulair Bouwen, georganiseerd door het Transitieteam. Tot slot is 2022 het jaar waarin biobased bouwen meer op de agenda komt en een onderzoek start naar een dwingender gebruik van de milieukostenindicator (MKI) in de grond-, weg en waterbouw.

2023

Basis op orde, samen op weg naar 2030!

Is het basiskamp gereed? Op alle vier de speerpunten heeft het Transitieteam flinke stappen gezet. In haar laatste jaar geeft het Transitieteam adviezen over 6 belangrijke aandachtspunten: financiering van de CE, het MKI-stelsel, hergebruik, vereiste systeemveranderingen, rol van mede-overheden en bouwen binnen planetaire grenzen. De meest relevante resultaten zijn terug te vinden op de website van het Transitieteam. Met deze resultaten is het Basiskamp op orde. Een groot aantal partners heeft de resultaten bovendien aangevuld met instrumenten, hulpmiddelen en ervaringen. Denk aan DGBC, Platform CB’23, Cirkelstad, TKI Bouw en techniek en andere initiatieven: ook zij werken actief aan een circulaire bouweconomie. Met deze partijen organiseert het Transitieteam de conferentie ‘Circulair Bouwen aan Morgen’: de afsluiting van de eerste vijf transitiejaren én de start van een nieuwe fase. Om in 2030 de mijlpaal ‘50% circulair’ te halen, bundelen we de krachten. Met alle circulaire bouwpartners vormen we een nieuw Transitieteam: samen op weg naar 2030!

Meer weten over de resultaten van het Transitieteam?

Op circulairebouweconomie.nl vind je meer informatie over het transitietraject.